Crème brûlée
Crème brûlée. Jednou jsem ochutnala a stala se z toho láska na celý život! Jenže chodit pořád kvůli téhle dobrůtce do restaurací? Ano, jde to, ale není nad to, udělat si tuhle dobrotu doma a ještě na ní pozvat přátele a ukázat jim, jaká šikovná kuchařka to jste a jak si váš muž uměl skvěle vybrat.
První pokus nevyšel
Musím se přiznat, že když jsem crème brûlée dělala poprvé, obrečela jsem to. Našla jsem si príma recept, vše vypadalo parádně, ale v receptu chyběla jedna věta, která celý výsledek zhatila. Ale já se jen tak nevzdávám, našla jsem si další recept, vlastně ten samý, jen ta věta tam byla. A jak to dopadlo? Mohla jsem se bláznit, jak byl crème brûlée vynikající!
Tak pro jistotu tu ten recept zveřejním, co kdybych si ho doma někam zašantročila a musela ho opět hledat a opět tam něco chybělo? To už nedopustím!
Recept je zkopírován ze stránek Crème brûlée , nechtělo se mi ho nějak přepisovat, protože tady je popsán vážně skvěle.


- 1 vanilkový lusk
- 430 ml smetany na šlehání
- 40g cukru krystal
- 5 žloutků
- Předehřejte si troubu na 140°C a dejte vařit 1-2 litry vody, kterou budete potřebovat na vodní lázeň.
- Na mírný oheň dejte vařit smetanu.
- Mezitím si podélně rozkrojte vanilkový lusk a hranou nože vyškrábejte jeho obsah. Poté lusk i jeho obsah přidejte k vařící se smetaně.
- Zatímco se vám ohřívá smetana s vanilkou, smíchejte si ve větší nádobě žloutky s cukrem. Pozor, neměla by se vám na směsi tvořit pěna.
- Jakmile se smetana s vanilkou začne pozvolna vařit, odstavte ji z ohně.
- Za stálého míchání smetanu pomalu vlijte do mísy ke žloutkům.
- Vzniklou směs žloutků a smetany ihned sceďte. Zvolte si buď jemnější, nebo větší sítko podle toho, zda chcete v krému ponechat vanilková zrníčka. Rozhodně nejsou na škodu.
- Tuto přefiltrovanou směs rozlejte do servírovacích misek. Lijte směs pomalu a opatrně, na směsi by se vám neměly tvořit vzduchové bublinky. Pokud se vytvoří, lehce je lžičkou odstraňte. (Ideální objem misek je 80ml. Misky také musí být ohněvzdorné, protože v nich před podáváním budete plamenem vytvářet karamelovou krustu.)
- Misky naskládejte do hlubšího pekáče. Poté do pekáče opatrně vlijte připravenou vroucí vodu tak, abyste nepostříkali i krém v miskách. Výška vodní lázně by měla dosahovat výšky krému v miskách. Pekáč poté vložte do předem vyhřáté trouby.
- Po 20 – 30 minutách pekáč opatrně vyjměte z trouby. Krém by měl být už dostatečně tuhý. Pokud by některé porce byly uprostřed stále tekuté, nechte je ještě chvíli odpočívat v lázni.
- Hotový krém ochlaďte, ideálně ve studené vodní lázni, a poté nechte v ledničce alespoň 4 hodiny odpočinout. Krém vydrží v ledničce čerstvý minimálně 2-3 dny, a proto si jej můžete připravit i s velkým předstihem.
- Hotové Crème brûlée před podáváním posypte cukrem, který zkaramelizujete. Použít můžete buď kuchyňský hořák, nebo i hobby hořák na propan butan. Karamelizování pod grilem v troubě také můžete využít, ale není tak funkční jako flambovací pistolí. Dochází totiž k nadměrnému ohřívání celého krému. Cukr plamenem karamelizuje opravdu rychle, a tak si dejte pozor, ať karamel nespálíte.
- Výsledkem našeho receptu je lahodný vanilkový dezert s křehkou karamelovou krustou.
- Tajemství správně připraveného crème brûlée je v jemné, avšak plné chuti přírodní vanilky a v kontrastu mezi vychlazeným krémem a horkou karamelovou krustou. Nechte si chutnat.
Jo a chybějící věta, která všechno zhatila u prvního receptu? Maličkost, jen že se má péci ve vodní lázni. Bez ní se to pěkně zdrclo a nebylo to dobré…
Tak veselé vaření a flambování.


2.8.2013 @ 15:11
Hmm…. a pak má člověk držet dietu …. no jo, zase neodolám:-))