Poctivé domácí buchty

domácí buchtyMáme doma moc rádi českou kuchyni. A mne baví vařit poctivé české pochoutky. A kluci si posledně vzpomněli, že by si dali k večeři rádi domácí buchty. Povidlový!

Co bych pro ně neudělala, že? A tentokrát mne to bavilo hodně, protože manžel válel těsto, Žíža vykrajoval buchty a já je už jen plnila a skládala do pekáče. Připravili jsme si společně moc dobrou večeři a navíc si to užili. SPOLU!

poctivé domácí buchty
Ingredience
  1. 750 g hladké mouky
  2. 100 g krupicového cukru
  3. 400 ml mléka
  4. 2 vaječné žloutky
  5. 25 g droždí
  6. 1 lžička soli
  7. 125 g rozpuštěného tuku (90 g do těsta, zbytek na pomazání)
  8. strouhaná kůra z citrónu (nemusí být)
  9. povidla, tvaroh, mák nebo jiná oblíbená náplň
  10. moučkový cukr na posypání
Postup
  1. Úplně na začátek si zaděláme kvásek. Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a hladké mouky, rozmícháme v řídký kvásek, přikryjeme jej a necháme na teplém místě kynout. Jakmile zdvojnásobí svůj objem, je hotový.
  2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme žloutky, zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kúru, rozpuštěný tuk, vlažné mléko a kvásek. Těsto pořádně promícháme a propracujeme. Těsto necháme zhruba 2 hodiny kynout.
  3. Poté vyválíme těsto na pomoučnělém válu na slabší plát, do kterého vykrájíme "buchty". Já vykrajuji kola půllitrovým hrnkem, můžete si vykrájet čtverce (cca 7cm). Doprostřed vykrojené "buchty" vložíme náplň a buchtu zabalíme do uhledného "ranečku". Každou buchtu pomažeme tukem a buchty vyskládáme do tukem vymazané formy. Buchty skládáme zabalenou částí dolů, takže buchty jsou na pekáči krásně stejné. Buchty necháme v pekáči ještě 20 minut kynout.
  4. Poté dáme buchty péci do trouby. Prvních 10 minut pečeme při 200°C, dopékáme cca dalších 20 minut při mírnější teplotě.
  5. Hotové buchty "vyklopíme" z pekáče, necháme vystydnout. Nakonec buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.
Dodatek
  1. Pokud jste tak líní jako já, můžete všechny ingredience prostě a jednoduše dát do domácí pekárny, zapnout mód "těsto" a o nic se nestarat. Pak jen vyválet těsto, zpracovat buchty a dát péci!
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

 

razítko

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Líbilo? Pak děkuji za sdílení 🙂