Ovocný sorbet
Jde vlastně o tu nejjednodušší verzi zmrzliny. Minimum ingrediencí a maximální chuťový zážitek. Sorbet neobsahuje smetanu ani nic podobného. Jde vlastně o ovoce či ovocnou šťávu dochucenou cukrem.
Na zoubky
Sorbet je vhodný i pro malé děti. Byl mi dokonce doporučen dětskou lékařkou jako skvělý pomocník při růstu zubů. Prostě se rozhodnete pro oblíbené ovoce vašeho dítěte, on pak ten studený ovocný sorbet té bolavé pusince od rostoucích zoubků krásně uleví. V takovém případě si můžete množství cukru ohlídat nebo nahradit vámi preferovaným sladidlem nebo úplně vynechat. Porce dáváme samozřejmě malé.
Já udělala sorbet z lesního ovoce a díky své lehké nakyslosti v horkém letním dni krásně osvěží.


- 100 g cukr nebo jiné preferované sladidlo
- 500 g ovoce (čerstvé, ale lze použít i mražené, v mém případě lesní směs)
- 100 ml vody
- 1 polévková lžíce bezinkového sirupu
- Ovoce rozmixujeme dohladka v pyré. Pokud jsou v ovoci pecičky a nechcete je mít v sorbetu, propasírujte pyré přes jemné sítko. Do hrnce vlijte vodu a vsypte cukr (či sladidlo) a lžíci bezinkové šťávy (ta tam být nemusí, ale dodá ovoci zajímavý chuťový šmrnc) a přiveďte k varu. Nechte vařit cca 5 minut, než vznikne cukrový rozvar. K tomuto rozvaru přidejte ovocnou směs. Nechte chvíli prohřát, po vychlazení dejte do zmrzlinovače. A už si jen užívejte tu úžasnou chuť.

Aby děti ovocná zmrzlina bavila i očima, vyrobila jsem barevné kornoutky. Do sklenky jsem dala trochu vody a cukr v poměru 2:1, cukr mícháním ve vodě rozpustila. Poté jsem mašlovačkou nanášela cukrovou vodu na kornoutky na místa, kde jsem chtěla mít barevné sypání. Tato natřená místa jsem poté posypala barevným sypáním a nechala zaschnout.
Tento článek vznikl ve spolupráci s blogem Proděti.cz.