Silný hovězí vývar s celestýnskými nudlemi
Moc doma nevaříme hovězí. Mám z něj respekt, nevím si s ním rady. Než jsme měli Žížu, udělali jsme si občas tatarák. Co ale vařím ráda a vařím dobře (dle svého skromného názoru a faktu, že se po něm vždy zapráší) je hovězí vývar.
Běžně jej dělám s domácími nudličkami od tchýně (díky ti, má milá, jsou úžasné!), nyní jsem jej zkusila ozvláštnit celestýnskými nudlemi. A bylo to výborné! Od teď mám dvě varianty hovězího vývaru. A já jej mám ráda opravdu hodně silný, tak jej nechávám opravdu dlouho táhnout.
Dost řečí, tady je recept.
recept na hovězí vývar a celestýnské nudle
2016-01-14 22:21:23
Ingredience
na vývar
- 1 kg hovězího na polévku
- 0,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 6 kuliček nového koření
- 12 kuliček pepře
- 6 bobkových listů
- sůl
na celestýnské nudle
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 150g polohrubé mouky
- sůl
- hrst petrželky nebo pažitky nasekané nadrobno
- máslo na smažení
Postup
Vývar
- Zeleninu nakrájejte nadrobno, přidejte k ní oloupanou cibuli a rozpůlené stroužky česneku (ten nemusíte ani loupat). Přidejte koření a maso, osolte. Přidejte 3 litry vody a nechte pomalu vařit, jemně probublávat tři hodiny. Během vaření pravidelně sbírejte pěnu.
- Poté vývar sceďte, dle potřeby dochuťte, odeberte maso, nakrájejte a vraťte do polévky.
Celestýnské nudle
- Nudle se připravují stejně jako palačinky. Všechny ingredience smíchejte v hladké těsto. Na rozpálené pánvi rozpusťte máslo a smažte tlustší palačinky. Ty poté nakrájejte na nudličky.
- Celestýnské nudle se do vývaru přidávají až při servírování, aby s v polévce nerozmočili.
- Pokud máte rádi vývar se zeleninou, uvařte si na jemno nakrájenou kořenovou zeleninu, sceďte a přidejte do hotového vývaru.
Dodatek
- Pokud máte rádi vývar se zeleninou, uvařte si na jemno nakrájenou kořenovou zeleninu, sceďte a přidejte do hotového vývaru.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
Hana
12.2.2016 @ 8:04
Hmmmm,ten vypadá luxusně. Musím taky vyzkoušet celestýnské nudle. Mňam!