Silný hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

vývar1Moc doma nevaříme hovězí. Mám z něj respekt, nevím si s ním rady. Než jsme měli Žížu, udělali jsme si občas tatarák. Co ale vařím ráda a vařím dobře (dle svého skromného názoru a faktu, že se po něm vždy zapráší) je hovězí vývar.
Běžně jej dělám s domácími nudličkami od tchýně (díky ti, má milá, jsou úžasné!), nyní jsem jej zkusila ozvláštnit celestýnskými nudlemi. A bylo to výborné! Od teď mám dvě varianty hovězího vývaru. A já jej mám ráda opravdu hodně silný, tak jej nechávám opravdu dlouho táhnout.
Dost řečí, tady je recept.

recept na hovězí vývar a celestýnské nudle
Ingredience
na vývar
  1. 1 kg hovězího na polévku
  2. 0,5 kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  3. 1 cibule
  4. 4 stroužky česneku
  5. 6 kuliček nového koření
  6. 12 kuliček pepře
  7. 6 bobkových listů
  8. sůl
na celestýnské nudle
  1. 2 vejce
  2. 250 ml mléka
  3. 150g polohrubé mouky
  4. sůl
  5. hrst petrželky nebo pažitky nasekané nadrobno
  6. máslo na smažení
Postup
Vývar
  1. Zeleninu nakrájejte nadrobno, přidejte k ní oloupanou cibuli a rozpůlené stroužky česneku (ten nemusíte ani loupat). Přidejte koření a maso, osolte. Přidejte 3 litry vody a nechte pomalu vařit, jemně probublávat tři hodiny. Během vaření pravidelně sbírejte pěnu.
  2. Poté vývar sceďte, dle potřeby dochuťte, odeberte maso, nakrájejte a vraťte do polévky.
Celestýnské nudle
  1. Nudle se připravují stejně jako palačinky. Všechny ingredience smíchejte v hladké těsto. Na rozpálené pánvi rozpusťte máslo a smažte tlustší palačinky. Ty poté nakrájejte na nudličky.
  2. Celestýnské nudle se do vývaru přidávají až při servírování, aby s v polévce nerozmočili.
  3. Pokud máte rádi vývar se zeleninou, uvařte si na jemno nakrájenou kořenovou zeleninu, sceďte a přidejte do hotového vývaru.
Dodatek
  1. Pokud máte rádi vývar se zeleninou, uvařte si na jemno nakrájenou kořenovou zeleninu, sceďte a přidejte do hotového vývaru.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
razítko