Velikonoční mazanec

DSC_0833

Peču jej každý rok. Ale letos jsem udělala malou změnu. Změnu v použité mouce.
A s nestandardní použitím mouky se mazanec nestandardně zachoval. Nevyběhl. Ale na tom, že je moc dobrý, to vůbec nic nezměnilo.

recept na mazanec
Ingredients
  1. 250 g hladké mouky
  2. 250 g polohrubé mouky
  3. 3 žloutky
  4. 120 g másla
  5. špetka soli
  6. 100 g pískového cukru
  7. vanilkový cukr
  8. špetka strouhaného muškátového oříšku
  9. citronová kůra
  10. 40 g droždí
  11. 2–2,5 dl vlahého mléka
  12. 100 g sekaných ořechů
  13. 50 g rozinek
  14. sekané mandle na posypání
  15. 1 vejce na potření
Instructions
  1. Postup je velmi jednoduchý. Uděláme si klasicky kvásek, tedy do vlažného mléka dáme droždí a trochu cukru a necháme kvásek vzejít. Poté s kváskem smícháme ostatní ingredience. Rozinky můžeme nechat přes noc máčet v rumu.
  2. Po zadělání těsta uděláme bochánek, posypeme jej sekanými mandlemi a necháme hodinku na teplém místě. Poté pečeme cca 30-45min na 180°C.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

Můj mazanec je z ovesné mouky. Vůbec mi nevyběhl, je to spíš placatec, ale chuťově je vynikající, zaprášilo se po něm než bys řekl švec.
Jste taky vytížená matka? Máte doma domácí pekárnu? Já ano a od té doby v ní dělám všechna kynutá těsta. Jednoduše do ní vložím všechny ingredience, zapnu program „těsto“ a za hodinu a půl přijdu k hotovému těstu, jen jej strčit do trouby. Vše je vždy krásně vykynuté a já to mám prakticky bez práce.

Stejné těsto používám na Vánoce na vánočku. Jen místo „koule“ těsto zapletu.
razítko

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Líbilo? Pak děkuji za sdílení 🙂