Domácí vaječňák
Tak a je to, domácí vaječňák je dopit….
Od té doby, co žiji společně s manželem, dělám na Vánoce vaječný likér/koňak. Dříve ho dělala moje mamina. Udělám vždy čtyři půllitrové láhve, jednu si necháváme a dvě láhve jdou maminkám a jedna kamarádce. Je to už tradice. Chuť vaječňáku mám prostě spojenou s Vánoci. Je velmi jemný, sladký a přesto má ten správný říz.
A protože je tak oblíbený, je škoda nechávat si recept jen pro sebe.

recept na vaječný koňak
2016-01-10 22:27:09

Ingredience
- 6 žloutků
- 1 vanilkový cukr
- 4 kondenzovaná mléka (Salko)
- 1 mléko Tatra
- 0,5l rumu
Postup
- Žloutky ušlehat s vanilkovým cukrem, přidat kondenzované mléko a mléko Tatra. Nakonec přidat rum. Poté se směs přecedí do lahví a domácí vaječný koňak je hotov.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
A co vy, máte také na Vánoce, Velikonoce nebo jinou příležitost nějaký speciální recept?
16.11.2018 @ 20:20
Zdravím, našla jsem váš recept a ráda bych vaječňák udělala. Prosím, jak dlouho vydrží? A mlékem tatra se myslí ta plechovka zahuštěného mléka do kávy? Děkuji a přeji krásný den.
21.11.2018 @ 9:42
Hezký den!
Ano Tatra mléko je to zahuštěné neslazené z plechovky 🙂
Jak dlouho vydrží? Upřímně netuším, z této dávky je několik lahví, které rozdám, nám doma zůstává půl litr a nikde vaječňák nevydrží do Silvestra (protože je tak dobrý, že mizí rychlostí blesku), takže opravdu netuším, jaký je jeho „poločas rozpadu“ 🙂