Dýňový krém
Jelikož je teď dušičkové období (dejme tomu i ten Haloween), mám u pro vás skvělý recept na dýňový krém, do kterého jsme se doma doslova zamilovali…Recept je jednoduchý a však velmi chutný. Tenhle dýňový krém je kouzelný také v tom, že jej můžete uvařit v jednom hrnci i pro nejmenší členy rodiny a pouhým dochucením na svém talíři máte z „baby verze“ verzi pikantní.
recept na dýňový krém
2016-01-13 21:19:34
Ingredience
- 1 kg dužiny z dýně Hokkaidó + já ještě přidávám cca 0,5kg mrkve, jemně to krém osladí
- 50 g másla
- 1 střední cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 15 ml citrónové šťávy
- 200 g smetany (stačí 12% tuku)
- sůl
- pepř
- 300 g slaniny
- 6 plátků toustového chleba nebo obyčejného chleba + olej na osmažení
- 6 lžic zakysané smetany
Postup
- Na másle nechte zesklovatět cibuli a utřený česnek. Dýni oloupeme (nemusí být, ale oloupaná je lepší) a zbavíme ji semínek. Pak ji nakrájíme na menší kostky a necháme chvíli opéct na cibuli a česneku, přidáme i na kostky nakrájenou mrkev. Poté přelijeme vývarem a citrónem, přihodíme bobkový list, muškátový oříšek, pepř a sůl. Necháme vařit dokud nebude dýně měkká.
- Vypneme sporák a vyndáme bobkový list. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak už jen vlijeme smetanu. Podáváme s opečenou slaninou, zakysanou smetanou a chlebovými krutony.
Dodatek
- Pokud nechcete použít krutony, slaninu a smetanu, můžete si osmažit dýňová semínka. Polévka také dostane novou chuťovou dimenzi, když do ní přidáte při vaření dýně s mrkví kousek zázvoru na při podávání posypete drceným chilli.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
A ještě na závěr jeden tip!
Vyjmutá dýňová semínka můžete na pánvi opražit a přidat je do polévky nebo je pak večer křupat u hezkého filmu s vínem!