Zelňačka

Miluji jídlo, které je kyselé, při kterém se „křiví pusa“. Zelňačka. Proto jsme vždycky milovala máminu polévku. Naštěstí chutná i manželovi, takže jsem ji začala vařit s postupem času ji mám v malíku jako moje mamina. Ovšem od chvíle, kdy začal Žíža jíst společné jídlo s námi, nějaká jídla jsem musela z jídelníčku vyškrtnout a zařazuji je jen tehdy, když Žíža není doma. Ten okamžik nastal právě teď a já po dlouhé době uvařila tuhle skvělou zelňačku.

Zkuste ji taky!

recept na zelňačku
Ingredience
  1. lžíce másla
  2. 1 cibule
  3. pár plátků slaniny
  4. hladká mouka
  5. 0,25 l studené vody
  6. 0,25 kg kysaného zelí
  7. kysaná smetana
  8. klobása
  9. kmín
  10. sladká paprika
  11. sůl
  12. pepř
  13. 3 kuličky nového koření
  14. bobkový list
  15. ocet
  16. cukr
Postup
  1. Na másle nechtě zpěnit na jemno nakrájenou cibuli, poprašte paprikou. Slaninu nakrájejte na nudličky a přidejte k cibuli. Osmahlé zapraště hladkou moukou a zalijte 0,25 l studené vody. Uveďte do varu přidejte 0,25 kg kysaného zelí, přidejte kmín, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, chcete-li mít zelňačku ostřejší, přidejte čili, vše dle chuti. Přilijeme zakysanou smetanu a klobásu nebo párek na kolečka (můžete před vložením do zelňačky osmažit samostatně na pánvi). Konečnou chuť polévky doladíme octem a cukrem.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
razítko