Dýňový krém

dýňový krémJelikož je teď dušičkové období (dejme tomu i ten Haloween), mám u pro vás skvělý recept na dýňový krém, do kterého jsme se doma doslova zamilovali…Recept je jednoduchý a však velmi chutný. Tenhle dýňový krém je kouzelný také v tom, že jej můžete uvařit v jednom hrnci i pro nejmenší členy rodiny a pouhým dochucením na svém talíři máte z „baby verze“ verzi pikantní.

recept na dýňový krém
Ingredience
  1. 1 kg dužiny z dýně Hokkaidó + já ještě přidávám cca 0,5kg mrkve, jemně to krém osladí
  2. 50 g másla
  3. 1 střední cibuli
  4. 2 stroužky česneku
  5. 1 l zeleninového vývaru
  6. 2 bobkové listy
  7. 1/4 lžičky muškátového oříšku
  8. 15 ml citrónové šťávy
  9. 200 g smetany (stačí 12% tuku)
  10. sůl
  11. pepř
  12. 300 g slaniny
  13. 6 plátků toustového chleba nebo obyčejného chleba + olej na osmažení
  14. 6 lžic zakysané smetany
Postup
  1. Na másle nechte zesklovatět cibuli a utřený česnek. Dýni oloupeme (nemusí být, ale oloupaná je lepší) a zbavíme ji semínek. Pak ji nakrájíme na menší kostky a necháme chvíli opéct na cibuli a česneku, přidáme i na kostky nakrájenou mrkev. Poté přelijeme vývarem a citrónem, přihodíme bobkový list, muškátový oříšek, pepř a sůl. Necháme vařit dokud nebude dýně měkká.
  2. Vypneme sporák a vyndáme bobkový list. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak už jen vlijeme smetanu. Podáváme s opečenou slaninou, zakysanou smetanou a chlebovými krutony.
Dodatek
  1. Pokud nechcete použít krutony, slaninu a smetanu, můžete si osmažit dýňová semínka. Polévka také dostane novou chuťovou dimenzi, když do ní přidáte při vaření dýně s mrkví kousek zázvoru na při podávání posypete drceným chilli.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

A ještě na závěr jeden tip!
Vyjmutá dýňová semínka můžete na pánvi opražit a přidat je do polévky nebo je pak večer křupat u hezkého filmu s vínem!

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Líbilo? Pak děkuji za sdílení 🙂