Levandulové sušenky
Přiznám se vám, že jsem tak trošku zblázněná do levandule. Obecně miluji Provence a její levandulová pole. Také mám ráda levandulovou barvu (ta šlape mentolové na paty). V našem prvním bytě jsem měla kuchyň zařízenou do levandulova. No prostě blázen.
Před nějakým časem jsem dostala levandulovou čokoládu. Koukala jsem na ni jako tele na vrata. Levandule v čokoládě? Věděla jsem, že květy levandule jsou součástí provensálského koření, ale v čokoládě? A světe div se, ta čokoláda, která obsahovala květy levandule byla úplně boží! Sežrala (nejde to říct jinak, opravdu ne) jsem ji během mžiku.
Teď jsme k Vánocům dostali levandulový sirup. Další pecka! Na lívanečky naprostý luxus. A tak jsem se odvážila s levandulí taky něco ukuchtit.
Tyhle levandulové sušenky asi nebudou jen tak pro někoho. Levandulová chuť není sice nijak výrazná, ale je specifická. Navíc v těchto sušenkách není moc cukru, takže „slaďoušům“ moc chutnat zřejmě nebudou (soudím dle dvorních ochutnavačů). Já moc sladké a přeslazené nemusím(a muže jsem už přeslazovat taky odnaučila) , takže tyhle sušenky jsou pro nás to pravé ořechové.
A pokud vás recept zaujme a budete jej chtít zkusit a nemáte levanduli ze zahrádky a nevíte, kam si pro květy levandule zajít, tak se obraťte na sem. K dispozici je 100g pytlíček levandulových květů a kdyby jste chtěli jiné množství, je možné si napsat o levanduli váženou.
- 250 g hladké špaldové mouky
- 60 g třtinového cukru
- špetka soli
- 120 g másla pokojové teploty
- 1 vejce
- 3 lžičky sušených levandulových květů
- V míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Poté přidáme máslo, vejce a levandulové květy a zpracujeme hladké těsto. Rozválíme placku tenkou zhruba 3 milimetry a vykrájíme sušenky. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 10-12 minut.
- Já těsto přichutila navíc lžící levandulového sirupu. Ten do receptu není nutný, ale já jej chtěla využít a dodat sušenkám ještě více levandulové chuti.