Levandulovo-mátové nanuky
S příchodem tropických veder a mým rozhodnutím omezit cukr, jsem byla donucena zásobit se vlastním zdrojem zmrzlých pochoutek. A tak jsem se vrhla do výroby zmrzlin a nanuků bez cukru.
Dát si nanuk, který není sladký je vážně zvláštní. Přirovnala bych to k situaci, kdy jsme byli navštívit sestru v Rize a udělali si výlet na pobřeží do Jurmaly. Od vlaku jsme šli lesem, který byl na chlup stejný jako ty naše, sbírali jsem borůvky a instinktivně koukali po houbách. Najednou les skončil a před námi se objevila pláž a rozlehlé moře. Bylo to nádherné a skvělé, přesto jsem měla zvláštní pocit. Takový nepatřičný. Co dělá moře u lesa? A stejné je to s čímkoli, co by mělo být sladké a není. Je to moc chutné, ale zprvu máte takový nepatřičný pocit. Něco tu nehraje. Každopádně ten pocit vás brzy opustí a u těchto nanuků hodně rychle. Jejich výrazná chuť máty a levandule vám v puse způsobí blaho, takže váš jazýček ani nebude toužit po sladké chuti. A osvěží dokonale!
- 1/2 avokáda
- 150 g mascarpone
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 ml kefíru
- 1 vaječný žloutek
- hrst mátových lístků
- hrst levandulových květů
- vysokoprocentní čokoláda bez cukru
- kokosový olej
- Smetanu s rozmíchaným vaječným žloutkem, mátu a levanduli přivedeme k varu a necháme chvíli vařit. Mezitím rozmixujeme avokádo společně s mascarpone. Poté, co smetanová směs vychladne, smícháme ji s avokádem a mascarpone. Směs žádně promícháme.
- Směsí naplníme formičky na nanuky a dáme zamrazit.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme kokosový olej (oleje přidávejte tolik, aby byla čokoládová směs tekutá, ale ne řídká). Vyndáme nanuky z mrazáku, vyjmeme je z formy a vložíme špičku do rozpuštěné čokolády. Odložíme na chvilku vedle na mřížku. Poté je vložíme zpět do mrazáku (už bez formičky). Jen co čokoláda dokonale ztvrdne, můžeme si na nanucích pochutnat.