Levandulovo-mátové nanuky

S příchodem tropických veder a mým rozhodnutím omezit cukr, jsem byla donucena zásobit se vlastním zdrojem zmrzlých pochoutek. A tak jsem se vrhla do výroby zmrzlin a nanuků bez cukru.

Dát si nanuk, který není sladký je vážně zvláštní. Přirovnala bych to k situaci, kdy jsme byli navštívit sestru v Rize a udělali si výlet na pobřeží do Jurmaly. Od vlaku jsme šli lesem, který byl na chlup stejný jako ty naše, sbírali jsem borůvky a instinktivně koukali po houbách. Najednou les skončil a před námi se objevila pláž a rozlehlé moře. Bylo to nádherné a skvělé, přesto jsem měla zvláštní pocit. Takový nepatřičný. Co dělá moře u lesa? A stejné je to s čímkoli, co by mělo být sladké a není. Je to moc chutné, ale zprvu máte takový nepatřičný pocit. Něco tu nehraje. Každopádně ten pocit vás brzy opustí a u těchto nanuků hodně rychle. Jejich výrazná chuť máty a levandule vám v puse způsobí blaho, takže váš jazýček ani nebude toužit po sladké chuti. A osvěží dokonale!

 

recept na levandulovo-mátové nanuky
na nanuky
  1. 1/2 avokáda
  2. 150 g mascarpone
  3. 200 ml smetany ke šlehání
  4. 50 ml kefíru
  5. 1 vaječný žloutek
  6. hrst mátových lístků
  7. hrst levandulových květů
na polevu
  1. vysokoprocentní čokoláda bez cukru
  2. kokosový olej
Nanuky
  1. Smetanu s rozmíchaným vaječným žloutkem, mátu a levanduli přivedeme k varu a necháme chvíli vařit. Mezitím rozmixujeme avokádo společně s mascarpone. Poté, co smetanová směs vychladne, smícháme ji s avokádem a mascarpone. Směs žádně promícháme.
  2. Směsí naplníme formičky na nanuky a dáme zamrazit.
Poleva
  1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme kokosový olej (oleje přidávejte tolik, aby byla čokoládová směs tekutá, ale ne řídká). Vyndáme nanuky z mrazáku, vyjmeme je z formy a vložíme špičku do rozpuštěné čokolády. Odložíme na chvilku vedle na mřížku. Poté je vložíme zpět do mrazáku (už bez formičky). Jen co čokoláda dokonale ztvrdne, můžeme si na nanucích pochutnat.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
Tvořítko na nanuky mám už nějakou tu chvíli a nanuky dělám dost často. Většinou ovocné pro děti. Stačí rozmixovat mléko, smetanu nebo kefír s ovocem, pokud musíte, tak můžete přisladit (ale tyto ovocné nanuky jsem nesladila nikdy) a po nalití směsi do formičky a vložením „dřívka“, dát držák s nanuky do mrazáku a za pár hodin máte chutné osvěžení!

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Líbilo? Pak děkuji za sdílení 🙂