Oříšková zmrzlina
Zmrzlina. Měla jsem obrovskou chuť na pistáciovou. Obecně teď na pistáciích ujíždím. Proč běžet do města do cukrárny, když si můžu zkusit udělat domácí? Pak tu na mne bude čekat pistáciová zmrzlina v mrazáku, kdykoli na ni dostanu chuť.
To nejlepší se děje náhodou
Já to nemám nikdy jednoduché. Vždy se mi něco zkomplikuje nebo mi pokazí radost. Problém začal hned u nákupu ingrediencí. Nesehnala jsem pistácie. Celá naštvaná jsem se rozhodla, že tedy použiji směs ořechů, které jsem měla doma. A bylo to sakra skvělé rozhodnutí! Navíc při výrobě této zmrzliny musíte udělat z oříšků pastu, která je tak vynikající, že máte pocit, že nakonec uděláte zmrzlinu bez příchuti, protože ta pasta prostě nezbude! 🙂


- 250 g ořechů (takových, na které máte chuť, klidně i směs)
- 500 ml plnotučného mléka
- 1 polévková lžíce a 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
- 3 lžíce krémového sýra
- špetka soli
- 320 ml smetany
- 150 g cukru
- 2 polévkové lžíce kukuřičného sirupu
- Nejprve si rozehřejeme naplno troubu a na cca 10 minut do ní dáme rozvonět ořechy. Jen co ořechy vychladnou, pomocí tyčového mixéru z nich uděláme pastu (chvíli to trvá, ale opravdu to jde). K pistáciové pastě pak přidáme krémový sýr a pečlivě smícháme.
- Do menší misky dáme dvě lžíce mléka spolu s kukuřičným škrobem a rozmícháme v kašičku.
- Do hrnce vlijeme zbylé mléko, smetanu, cukr a kukuřičný sirup a na mírném ohni dovedeme k varu. Směs vaříme asi 4 minuty, přidáme kašičku z mléka a škrobu a vaříme ještě, dokud směs slabě nezhoustne. Sundáme z plotny a vmícháme ořechovou pastu smíchanou s krémovým sýrem. Necháme vychladnout, směs vlijeme do zmrzlinovače a máme hotovo.
- Pokud nemáte zmrzlinovač, nezoufejte, jde to i bez něj. Směs nalijte do uzavíratelné misky/krabičky a dejte do mrazáku. Během dvou hodin směs několikrát promíchejte (čím častěji, tím bude zmrzlina krémovější). Před servírováním zmrzlinu na chvíli vyndejte a nechte ji "povolit", pak se lépe servíruje.

Já mám teď v mrazáku jednu z těch nejlepších zmrzlin, co jsem mohla mít. Vyzkoušejte ji, nebojte se toho!
A víte, čím ji ještě vylepšit? Podávejte ji se sněhovými pusinkami!
8.4.2021 @ 16:33
Hlavně škrob, to musí tedy chutnat! A píšete jedna z nejlepších..