Pizza dietní a přeci velmi chutná

pizza
Pizza. Vždycky jsem ji měla ráda. Jako opravdu hodně. Nejlépe v Itálii. Už jen kvůli ní jezdím v létě nejradši tam (a ještě kvůli těm jejich zmrzlinám. A samozřejmě kvůli moři).

I doma jsme si ji rádi dělali k večeři. A naučila jsem to i manžela. Když jsme byla opravdu líná vařit, tak jsme si pizzu objednali a bylo.

Víte co je velká nevýhoda eliminační diety? Nemůžete si nic objednat. Protože seznam alergenů je tak dlouhý, že se všude nějaký najde. Do kaváren chodím s doma napečenými muffiny a složitě obsluze vysvětluji, proč by mi měli dovolit sníst si ke kávě jídlo z domova donesené. Cítím se fakt blbě, ale co nadělám?

Většinu receptů si upravuji tak, abych mohla vařit klukům i sobě zároveň. Nahradit smetanu rostlinnou alternativou je celkem snadné. Občas něco vynechat také. A tak kluci jedí dietně se mnou a dokonce jim to chutná!

Jsou ale jídla, která jim udělám klasicky a sobě si je doupravím. Nebo si dám něco úplně jiného. A mezi ty poupravené recepty patří i pizza. V těstě je změna jen v nahrazení hladké pšeničné mouky.

těsto na pizzu
Ingredience
  1. 250 ml vlažné vody
  2. 40 g droždí
  3. 50 dkg mouky (takové, jakou preferujete)
  4. 2 lžíce oleje
  5. sůl
  6. cukr
Postup
  1. Ve vlažné vodě rozpustit droždí, cukr a sůl. Přidat mouku a olej a zpracovat těsto. Recept je určen pro hladkou pšeničnou mouku, i s ní je třeba občas trochu mouky přisypat, aby bylo těsto vláčné a vhodné k vyválení. Pokud použijete jinou mouku, počítejte s tím, že bude třeba přidat trochu mouky či vody.
Poznámky
  1. Pizzu si nazdobíme podle vlastích preferencí a dle toho, co dieta dovolí. Kvůli cibuli, kterou nemohu, nemohu použít ani kečup. Proto používám rajský protlak, který zjemním rostlinnou smetanou.
  2. I přesto, že je pizza "ochuzená" (hlavně o sýr), je velmi chutná. A já si ji začala chystat na oslavy místo chlebíčků a jednohubek.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

Recepty v rubrice „Eliminační dieta“ neobsahují většinu běžných alergenů (ale nejsou zde vylouženy úplně všechny). V receptech ale 100% nepoužívám následující alergeny (a jim podobné):

  • Mléko, mléčné výrobky, výrobky obsahující mléko, syrovátku atd.
  • Vejce
  • Pšenice (lepek může být)
  • Ryby
  • Sója
  • Ořechy, arašídy, semínka
  • Cibule
  • Hovězí maso
  • Kuřecí maso
  • Exotické ovoce

razítko

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+
Líbilo? Pak děkuji za sdílení 🙂