Zelňačka
Miluji jídlo, které je kyselé, při kterém se „křiví pusa“. Zelňačka. Proto jsme vždycky milovala máminu polévku. Naštěstí chutná i manželovi, takže jsem ji začala vařit s postupem času ji mám v malíku jako moje mamina. Ovšem od chvíle, kdy začal Žíža jíst společné jídlo s námi, nějaká jídla jsem musela z jídelníčku vyškrtnout a zařazuji je jen tehdy, když Žíža není doma. Ten okamžik nastal právě teď a já po dlouhé době uvařila tuhle skvělou zelňačku.
Zkuste ji taky!

recept na zelňačku
2017-02-06 10:19:06

Ingredience
- lžíce másla
- 1 cibule
- pár plátků slaniny
- hladká mouka
- 0,25 l studené vody
- 0,25 kg kysaného zelí
- kysaná smetana
- klobása
- kmín
- sladká paprika
- sůl
- pepř
- 3 kuličky nového koření
- bobkový list
- ocet
- cukr
Postup
- Na másle nechtě zpěnit na jemno nakrájenou cibuli, poprašte paprikou. Slaninu nakrájejte na nudličky a přidejte k cibuli. Osmahlé zapraště hladkou moukou a zalijte 0,25 l studené vody. Uveďte do varu přidejte 0,25 kg kysaného zelí, přidejte kmín, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, chcete-li mít zelňačku ostřejší, přidejte čili, vše dle chuti. Přilijeme zakysanou smetanu a klobásu nebo párek na kolečka (můžete před vložením do zelňačky osmažit samostatně na pánvi). Konečnou chuť polévky doladíme octem a cukrem.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

20.2.2017 @ 20:29
Juuu super recept zrovna se hodí:-) mamka mi poslala domácí kysané zelí, tak už vím co budu vařit:-) Uvidíme zda ji zblajzne i náš Tom:-)
2.3.2017 @ 23:33
Ja varim podle tohoto receptu – http://blog.decodoma.cz/dedeckova-couracka-aneb-zelnacka-zimy/ a je hooodne podobny tvemu, jen na par detailu 😉 Schvalne zkusim oboje naraz a pak dam vedet co bylo lepsi. Kazdopadne dik.
3.3.2017 @ 10:46
Tak tahle vypadá náramně luxusně! Já vařím tuhle, protože ji dělala moje maminka a je to starý rodinný recept, tak jsem ani nikdy jinou nezkoušela, ale mně chutnají všechny zelňačky, alespoň všechny, co jsem zatím ochutnala 🙂 A asi zkusím udělat výjimku a vyzkouším i tuhle!