Někdo má rád holky, my milujem vdolky!
To si tak přemýšlíte, co uvařit v sobotu k obědu. Co jste dlouho neměli a dali si to? A pak si vzpomenete na dobrotu, kterou tak skvěle umí vaše babička. Zkusíte ji trumfnout?
Já se rozhodla, že zkusím usmažit vdolky. Vždycky jsem je měla ráda a manžel? Jó vdolky jsou dobrý nápad. A co na to naše Žibřidě? Neví? Moment! Ono ještě vdolky nemělo! Tak jdu na to!
recept na vdolky
2016-06-18 17:35:33
na těsto
- 1 kg polohrubé mouky
- 5–10 dkg tuku
- 6 dkg cukru
- 4 dkg droždí
- 1 žloutek
- špetka soli
- mléka přiměřeně (počítej tak 500ml)
na ozdobení
- marmeláda
- povidla
- smetana ke šlehání
Postup
- Znáte to, jak udělat do těsta dolík, do něj vsypat nadrobené droždí, lžičku cukru, zalijete to vlažnou vodou a 1 minut necháte na pokoji, než vzejde kvásek? Pak přidáte vlažné mléko, v něm rozpuštěný tuk, vejce a sůl, propracujete těsto, necháte si to asi tak 20 minut kynout, pak si s ním opět pohrajete a necháte ještě dokynout, pak si uděláte bochánky do tvaru vdolků a ty vhodíte do rozpáleného oleje smažíte?
- Tak to je přesně ono!
- nakonec vdolky ozdobíte povidly či marmeládou a navrch dáte vyšlehanou smetanu!
Dodatek
- A pokud jste tak líní, jako já, tak prostě hoďte všechny ingredience na těsto do domácí pekárny na program "těsto" a nechte ji, ať se o to postará!
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
Nu, vdolky jsme si zamilovali všichni!