Poctivé domácí buchty
Máme doma moc rádi českou kuchyni. A mne baví vařit poctivé české pochoutky. A kluci si posledně vzpomněli, že by si dali k večeři rádi domácí buchty. Povidlový!
Co bych pro ně neudělala, že? A tentokrát mne to bavilo hodně, protože manžel válel těsto, Žíža vykrajoval buchty a já je už jen plnila a skládala do pekáče. Připravili jsme si společně moc dobrou večeři a navíc si to užili. SPOLU!
poctivé domácí buchty
2017-01-24 22:05:00
Ingredience
- 750 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 400 ml mléka
- 2 vaječné žloutky
- 25 g droždí
- 1 lžička soli
- 125 g rozpuštěného tuku (90 g do těsta, zbytek na pomazání)
- strouhaná kůra z citrónu (nemusí být)
- povidla, tvaroh, mák nebo jiná oblíbená náplň
- moučkový cukr na posypání
Postup
- Úplně na začátek si zaděláme kvásek. Do malého množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a hladké mouky, rozmícháme v řídký kvásek, přikryjeme jej a necháme na teplém místě kynout. Jakmile zdvojnásobí svůj objem, je hotový.
- Do mísy prosijeme mouku, přidáme žloutky, zbylý cukr, nastrouhanou citronovou kúru, rozpuštěný tuk, vlažné mléko a kvásek. Těsto pořádně promícháme a propracujeme. Těsto necháme zhruba 2 hodiny kynout.
- Poté vyválíme těsto na pomoučnělém válu na slabší plát, do kterého vykrájíme "buchty". Já vykrajuji kola půllitrovým hrnkem, můžete si vykrájet čtverce (cca 7cm). Doprostřed vykrojené "buchty" vložíme náplň a buchtu zabalíme do uhledného "ranečku". Každou buchtu pomažeme tukem a buchty vyskládáme do tukem vymazané formy. Buchty skládáme zabalenou částí dolů, takže buchty jsou na pekáči krásně stejné. Buchty necháme v pekáči ještě 20 minut kynout.
- Poté dáme buchty péci do trouby. Prvních 10 minut pečeme při 200°C, dopékáme cca dalších 20 minut při mírnější teplotě.
- Hotové buchty "vyklopíme" z pekáče, necháme vystydnout. Nakonec buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.
Dodatek
- Pokud jste tak líní jako já, můžete všechny ingredience prostě a jednoduše dát do domácí pekárny, zapnout mód "těsto" a o nic se nestarat. Pak jen vyválet těsto, zpracovat buchty a dát péci!
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
Mama za vodou
6.2.2017 @ 20:45
Hmm…tak teď s mi opravdu udělala chuťě, do háje, jenom nevím jak bych tohle protlačila přes Amíka a jeho zdravou výživu 😀