Beránek, beránek náš
Na Velikonoce u nás nesmí chybět beránek. Každý rok peču beránka podle tohoto receptu, ale letos jsem kvůli eliminační dietě musela udělat výjimku. Recept jsem si trochu upravila, abych mohl být beránek i letos na našem velikonočním stole a já nemusela vedle žužlat žitný šrot.
Bez mléka, bez vajec a bez lepku
S lehkostí na srdci musím napsat, že eliminační dieta, kterou jsem začala v srpnu držet, se už hodně zmírnila, Růženka zatím všechny alergeny zvládá. Chybí mi už jen vyzkoušet ořechy, ryby a mléko. Takže už mohu být více svobodná při pečení, ale recept na beránka bez mléka, vajec a lepku tu pro vás mám i tak 🙂

recept na velikonočního beránka
2018-03-31 00:14:54

Ingredience
- 2 hrnky bezlepkové mouky
- 1 hrnek cukru
- 2 polévkové lžíce holanského kakaa
- 1 prášek do pečiva bez lepku
- 1 vanilkový cukr
- 2 polévkové lžíce Hrašky vanilka + 80 ml vody nebo 1 rozmačkaný banán
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek rostlinného mléka
Postup
- V míse si smícháme sypké přísady, v hrnku smícháme hrašku s vodou, přidáme do mísy s olejem a mlékem. Vše řádně promícháme a vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané beránkové formy. Pečeme na 180 st. cca 45 minut. Během pečení kontrolujeme špejlí, zda je beránek hotov.
Dodatek
- Pokud chcete (a můžete), přidejte do těsta rozinky, kandované ovoce nebo třeba oříšky. Kakao můžete zaměnit za skořici nebo nastrouhanou kůru jednoho citrónu.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

31.3.2018 @ 9:44
Ta mouka je jedno jakou použijeme? Může být rýžová?Děkuji a hezké svátky
1.4.2018 @ 0:32
Hezký den,
já většinou bezlepkové mouky míchám, rýžovou nejčastěji s ovesnou nebo pohankovou. Rýžové ale dávám větší díl, tak 2:1, že samotné rýžové se mi to vždy tak jakoby „sypalo“, ale určitě to půjde. Co jsem vypozorovala, každý má rád jiné kombinace a také jiné představy o tom, jak má těsto vypadat 😁.
Hezké Velikonoce