Beránek, beránek náš

beránekNa Velikonoce u nás nesmí chybět beránek. Každý rok peču beránka podle tohoto receptu, ale letos jsem kvůli eliminační dietě musela udělat výjimku. Recept jsem si trochu upravila, abych mohl být beránek i letos na našem velikonočním stole a já nemusela vedle žužlat žitný šrot.

Bez mléka, bez vajec a bez lepku

S lehkostí na srdci musím napsat, že eliminační dieta, kterou jsem začala v srpnu držet, se už hodně zmírnila, Růženka zatím všechny alergeny zvládá. Chybí mi už jen vyzkoušet ořechy, ryby a mléko. Takže už mohu být více svobodná při pečení, ale recept na beránka bez mléka, vajec a lepku tu pro vás mám i tak 🙂

recept na velikonočního beránka
Ingredience
  1. 2 hrnky bezlepkové mouky
  2. 1 hrnek cukru
  3. 2 polévkové lžíce holanského kakaa
  4. 1 prášek do pečiva bez lepku
  5. 1 vanilkový cukr
  6. 2 polévkové lžíce Hrašky vanilka + 80 ml vody nebo 1 rozmačkaný banán
  7. 1/2 hrnku oleje
  8. 1 hrnek rostlinného mléka
Postup
  1. V míse si smícháme sypké přísady, v hrnku smícháme hrašku s vodou, přidáme do mísy s olejem a mlékem. Vše řádně promícháme a vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané beránkové formy. Pečeme na 180 st. cca 45 minut. Během pečení kontrolujeme špejlí, zda je beránek hotov.
Dodatek
  1. Pokud chcete (a můžete), přidejte do těsta rozinky, kandované ovoce nebo třeba oříšky. Kakao můžete zaměnit za skořici nebo nastrouhanou kůru jednoho citrónu.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
Ať už si upečete beránka nebo ne, ať bude s lepkem nebo bez něj, přeji vám veselé Velikonoce, snad tyto svátky konečně přivolají to pravé jaro!