Losos na pomerančích a šťouchané brambory

04 (16)
Já a můj muž milujeme ryby, sladkovodní i ty mořské. A losos je prostě klasika. Většinou jej připravuji tak, že jej okořením provensálskými bylinkami a jen opeču na grilovací pánvi. Dnes jsem ale chtěla zkusit něco nového. A rozhodla se pro chuť pomeranče.

recept na lososa na pomerančích a šťouchané brambory
Ingredience
  1. 5 lžic olivového oleje
  2. 2 pomeranče
  3. 4 steaky či podkovy z lososa
  4. sušený tymián
  5. pár snítek čerstvého tymiánu
  6. sůl
  7. --------------------------------------------
  8. brambory (pro 4 strávníky)
  9. hoblinka másla
  10. hrst hrášku
  11. hrst nasekaného pórku
  12. sůl
Postup
  1. Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu a tu smícháme s olivovým olejem a směs vlijeme do zapékací mísy. Do směsi vložíme lososa a z obou stran jej v ní "vykoupeme". Poté lososa okořeníme tymiánem a špetkou soli. Druhý pomeranč nakrájíme na plátky, vložíme k masu a celé dáme péct cca 20min (dle velikosti lososa) na 180°C. Při podávání ozdobíme snítkou čerstvého tymiánu.
  2. Brambory dáme vařit do osolené vody nakrájené na menší kousky. Po uvaření brambory slejeme a vrátíme zpět do hrnce. Přihodíme hoblinku másla, uvařený nebo čerstvý hrášek a nasekaný pórek. Hrnec přiklopte poklicí, chyťte hrnec za ucha a palcem přidržte poklici a začněte hrncem třást. Brambory se rozpadnou a promíchají s hráškem a pórkem. Vzniknou tak šťouchané brambory a nemusíte použít ani šťouchadlo. Dle chuti přisolte, je-li potřeba.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

K rybám se hodí bílé víno, k lososu je vhodné i víno růžové. A to my milujeme, takže pro nás bylo jasnou volbou. A dnešní večeři nechybělo k dokonalosti vůbec nic. A velká výhoda byla, že ji mohl (až na víno samo sebou) i náš malý strávník. A společné hodování nás teď moc baví. Hlavně malého, který od nás okoukal ťukání sklenek a téměř při každém soustu si s námi musel ťuknout. Inu, ani během večeře se nenudíme.

razítko

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Líbilo? Pak děkuji za sdílení 🙂