Losos na pomerančích a šťouchané brambory

04 (16)
Já a můj muž milujeme ryby, sladkovodní i ty mořské. A losos je prostě klasika. Většinou jej připravuji tak, že jej okořením provensálskými bylinkami a jen opeču na grilovací pánvi. Dnes jsem ale chtěla zkusit něco nového. A rozhodla se pro chuť pomeranče.

recept na lososa na pomerančích a šťouchané brambory
Ingredience
  1. 5 lžic olivového oleje
  2. 2 pomeranče
  3. 4 steaky či podkovy z lososa
  4. sušený tymián
  5. pár snítek čerstvého tymiánu
  6. sůl
  7. --------------------------------------------
  8. brambory (pro 4 strávníky)
  9. hoblinka másla
  10. hrst hrášku
  11. hrst nasekaného pórku
  12. sůl
Postup
  1. Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu a tu smícháme s olivovým olejem a směs vlijeme do zapékací mísy. Do směsi vložíme lososa a z obou stran jej v ní "vykoupeme". Poté lososa okořeníme tymiánem a špetkou soli. Druhý pomeranč nakrájíme na plátky, vložíme k masu a celé dáme péct cca 20min (dle velikosti lososa) na 180°C. Při podávání ozdobíme snítkou čerstvého tymiánu.
  2. Brambory dáme vařit do osolené vody nakrájené na menší kousky. Po uvaření brambory slejeme a vrátíme zpět do hrnce. Přihodíme hoblinku másla, uvařený nebo čerstvý hrášek a nasekaný pórek. Hrnec přiklopte poklicí, chyťte hrnec za ucha a palcem přidržte poklici a začněte hrncem třást. Brambory se rozpadnou a promíchají s hráškem a pórkem. Vzniknou tak šťouchané brambory a nemusíte použít ani šťouchadlo. Dle chuti přisolte, je-li potřeba.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

K rybám se hodí bílé víno, k lososu je vhodné i víno růžové. A to my milujeme, takže pro nás bylo jasnou volbou. A dnešní večeři nechybělo k dokonalosti vůbec nic. A velká výhoda byla, že ji mohl (až na víno samo sebou) i náš malý strávník. A společné hodování nás teď moc baví. Hlavně malého, který od nás okoukal ťukání sklenek a téměř při každém soustu si s námi musel ťuknout. Inu, ani během večeře se nenudíme.

razítko

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+
Líbilo? Pak děkuji za sdílení 🙂