MOUNTAIN GORILLA: když pít kávu má smysl

Když jsem zakládala tenhle blog, ani ve snu by mne nenapadlo, že budu někdy psát recenze. Na cokoli. Myslím tím recenze jako spolupráci. S první nabídkou mne to fakt nadchlo a byla jsem ochotná recenzovat (ne nechce se mi psát kde co) věci, které bych si teď už víc rozmyslela. Ale mělo to tak být. Záhy mne začal oslovovat kde kdo. A já zjistila, že si můžu vybírat a recenzovat fakt to, co chci. A po chvíli jsem zjistila, že nejsem duší blogerka, že mne nebaví sedět tak často u počítače a ještě navíc psát článek o něčem, nač nemám zrovna náladu, ale co musím do nějaké doby odevzdat. A tak jsem se rozhodla, že budu psát jen o tom, co mne fakt zajímá nebo co bych tak jako tak dětem časem koupila. I tak už spíš píšu o tom, co doma mám a myslím si, že by bylo fajn se s vámi o to podělit. Jen tak. Ale pokud přijde zajímavá nabídka, pečlivě ji zvážím, zda ji vážně přijmu.

Voňavá recenze

Podobný pocit jsem měla, když mi přišla nabídka ochutnat kávu. Kávu? Jako tu sice piju, hodně a ráda, ale co jako v tom článku budu psát? Jako že mne dost často spasí káva téhle a téhle značky a že bez ní den s dětmi nepřežiju? Nebo že se s hrnkem téhle kávy v rukách nejlépe krafe s kamarádkou, zatímco naše děti ukázněně spí? Tomu svůj čas věnovat úplně nechci. To jsem si říkala, když jsem viděla předmět mailu. Po otevření jsem zahlédla název kávy, který jsem neznala. Počítala jsem tak nějak s tím, že půjde o nějakou komerční značku.

Celá chtivá jsem se podívala na internet, co že je to ta káva MOUNTAIN GORILLA MOUNTAIN GORILLA zač. A upřímně, nestačila jsem zírat. A nevěděla jsem, z čeho být nadšená dřív! Proto vám tento „tekutý poklad“ představím v několika bodech.MOUNTAIN GORILLA

Dal by si někdo šálek výtečné brazilské ugandské kávy?

Určitě všichni znáte tu historku, jak jeden etiopský pasáček pásl stádo koz. Ty začaly ožírat keř a po chvíli byly celé při životě. Tak nějak pasáček přišel na to, že za jejich elán může ten keř. A odtud byl už jen krůček k tomu začít sbírat plody kávovníku, připravit si kávu a poslat ten kouzelný keř množit se dál do světa. Mezi největší producenty dnes patří  Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Káva Mountain gorilla pochází z Ugandy tedy ze své rodné Afriky.

Já osobně nejsem žádný velký odborník na kávu, ale miluji čerstvě namletou kávu a už jsme doma vyzkoušeli spoustu „značkových káv“, ale tahle mi chutná zatím nejvíce. Už při otevření balíčku voněla jinak. Nejspíš je to tím, že se káva nikde „neválí“ v překladišti, ale frčí do Prahy přímo z Ugandy. Vozí se k nám vždy aktuální sklizeň, při pěstování se nepoužívají žádné pesticidy, takže máte v šálku opravdu jen a jen kávu.

 

Být fér k přírodě, lidem i gorilám

To, že si my tady žijeme fakt dobře, víme. To, že si můžeme dopřát kde co a za naše malichernosti někdo někde těžce platí svou prací a zdravím, to víme také. Proto je fajn se nad tím zamyslet a něco pro to udělat. Moc se mi líbí, že Mountain gorrila kupuje kávu přímo od zemědělců z oblasti sopky Mount Elgon a se zemědělci se znají osobně. Při pěstování nejsou devastovány deštné pralesy a Mountain Gorilla Coffee podporuje veterináře z Gorilla Doctors, takže koupí kávy podporujete záchranu goril, víte že neokrádáte poctivě pracující zemědělce a ani nepodporujete otrockou dětskou práci. 

Nezní to až moc pěkně?

Když jsem si všechno o kávě zjišťovala, přišlo mi to všechno až moc pěkný. Což dnes člověka (a zvláště Čecha) trochu znejistí. Ale nenarazila jsem na žádnou špatnou zkušenost. Navíc jsem zjistila, že za tímhle „projektem“ stojí člověk, který založil mé oblíbené rádio Beat. Navíc podpořili neziskový projekt Bolíto při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kdy výtěžek z prodeje kávy šel nejen na gorily, ale také na popálené děti. Patronem téhle akce se stal Kamil Střihavka, můj oblíbenec, takže o tom, že tohle je fakt slušná káva (pijou ji rockeři!) jsem se přesvědčila a s radostí na spolupráci kývla.

A nelituji toho

Konečně jsem si našla kávu, kterou budu pít nejen s chutí, ale i s hrdostí, protože to, co za těmi voňavými semeny stojí, prostě má smysl. A ty moje rozhovory s kamarádkami budou zase o něco příjemnější. A to nemluvím o klidné poobědové nedělní manželské hodince u kávy a knížky. Tedy v případě, že děti náhodou usnou nebo je hlídá babička. A že nejste kávový typ? Nevadí. Od Mountain gorilla můžete objednat i čokoládu. Čokoládu, kde nepotkáte žádný palmový tuk ani jiný „ztužovadlo“, protože kakaové boby nejsou zbaveny kakaového másla! Čokoládu jsem zatím neochutnala, ale chystám se ji objednat a doufám, že mne „odnaučí“ mít chuť na ty „náhražky“ co na mne provokativně koukají z regálů.

„Zelená ségra“

A ještě jeden dovětek. Rozhodla jsem se vyzkoušet zelenou kávu MOUNTAIN GORILLA. Všude se na ní pějí chvály, jak pomáhá s hubnutím. Tahle informace mne upřímně moc „netankuje“, ale zaujala mne zelená káva tím, že je antioxidant a působí antibarteriálně. Což je pro těžkého atopika velmi zajímavá informace. Chuťově je zelená káva taková zvláštní. Připomíná mi trochu odvar z makovic nebo jakoby byla spíše z konopných semínek než z kávových semen. Zkusím teď zelenou kávu pít místo klasické pražené kávy a uvidíme.

Třeba vystřídám klasickou praženou kávu (která atopikům není doporučována) za její nepraženou ségru. Je sice se zelenou kávou více práce, ale třeba to bude stát za to. Dám vědět, až na sobě (ne)začnu pozorovat nějaké změny. I když myslím, že kvůli chuti zůstanu věrná kávě černé jako její rodný kontinent 🙂