Smetanová zmrzlina
Znáte to. Taková ta zmrzlina, co se hodí ke všemu. Naprosto univerzální. A navíc chutná.
Víte, co je velkou výhodu této zmrzliny? Že potěší snad každého. Určitě ty, co mají rádi zmrzliny s obsahem smetany která jim dodá sametovou chuť. A určitě potěší i vaše ratolesti.
Chutná dětem
Smetanová zmrzlina je chutná, lze ji ozdobit vším, co mají vaše děti rády, ať už jde o lesní ovoce, oříšky, kousky čokolády a nebo, pokud jim dovolíte hřešit, pak i lentilky, lze ji polít karamelovou polevou atd., fantazii a především chuti se meze nekladou.


- 500 ml smetany
- 1 vanilkový lusk
- 5 vaječných žloutků
- 100 g cukru
- Vyškrábaný vnitřek vanilkového lusku dejte do hrnce se smetanou a přiveďte k varu. Žloutky vyšlehejte s cukrem a poté přidejte k vařící se smetaně s vanilkou. Chvíli povařte a poté celou směs znovu našlehejte. Po vychladnutí směsi ji vlijte do zmrzlinovače, zmrzlinu přendejte do nádoby s víkem a dejte do mrazáku.
- Výhodou domácí zmrzliny je fakt, že si znáte množství cukru, který je ve zmrzlině obsažen. A místo cukru můžete použít různé sirupy. Můžete tak z mlsání udělat poměrně "zdravou" záležitost.
- Pokud nemáte zmrzlinovač, nezoufejte, jde to i bez něj. Směs nalijte do uzavíratelné misky/krabičky a dejte do mrazáku. Během dvou hodin směs několikrát promíchejte (čím častěji, tím bude zmrzlina krémovější). Před servírováním zmrzlinu na chvíli vyndejte a nechte ji "povolit", pak se lépe servíruje.
A jako takový malý bonus vám prozradím recept na posypku z ovesných vloček, kterou můžete použít nejen na zmrzlinu. Stačí vám k tomu pouze ovesné vločky, oříšek másla, špetku skořice a špetku kardamomu. Na rozpálené pánvi opražíme ovesné vločky, přidáme máslo, skořici a kardamom. V pánvi promícháme a je hotovo.
Tak se do ní směle pusťte, jistě nebudete litovat. 😉
Tento článek vznikl ve spolupráci s blogem Proděti.cz.