Tři první dorty
Naše rodina totiž nemůže mít nic jen tak. Tudíž ani oslava prvních narozenin našeho malého se konala hned natřikrát.
Poprvé jsme je oslavili přesně v den jeho narození a to jen v tom nejužším rodinném kruhu. Malý, manžel, já a naše psice. Bylo úžasné vidět, jak roztomile reaguje na dárky, jak s velkým nadšením z nich trhá papír a jak s přesnou muškou trefí, prvním kouskem svého prvního dortu, gauč. Díky tomu, že jsme tam byli jen MY, užíval si to naplno a nemusel se před nikým ostýchat.
První „první“ dort jsem pekla dle receptu Madame Coquette, jen místo jahod jsem použila malého oblíbené nektarinky a obestavěla jej špaldovými piškoty. Korpus byl ale dost tuhý (nevím, zda tak má být, či jsem něco v receptu pokazila), takže si ho malý ani nedal.
Druhý „první“ dort byl představen a ochutnán při oslavě s mými a manželovými rodiči a našimi sourozenci. Tento dort byl ze špaldového piškotového těsta, na něj byl nanesen krém z jogurtů (stejně jako u prvního dortu), zde byly použity do krému jahody a poté pokladeny i na krém. Nakonec byly jahody zality želé z agaru. Do vody při výrobě želé jsem pro dochucení přidala 3 lžíce domácí rybízové šťávy. Po zatuhnutí želé jsem z dortu sundala dortovou formu a opět dozdobila špaldovými piškoty.
Třetí oslava se konala u mojí babičky a malému přišel popřát zbytek rodiny (jsme opravdu rozvětvená rodina). Pro tuto příležitost jsem připravila třetí „první“ dort, který byl stejný jako druhý „první“ dort, jen místo jahod jsem použila banány. A došly mi špaldové piškoty, tak byl trochu „nahatý“, ale na chuti mu to neubralo.
Třetí oslava se konala u mojí babičky a malému přišel popřát zbytek rodiny (jsme opravdu rozvětvená rodina). Pro tuto příležitost jsem připravila třetí „první“ dort, který byl stejný jako druhý „první“ dort, jen místo jahod jsem použila banány. A došly mi špaldové piškoty, tak byl trochu „nahatý“, ale na chuti mu to neubralo.
Ovšem na třetí oslavu jsem zapomněla s sebou vzít třetí „první“ svíčku, ale naštěstí mám tetu, která myslí na vše a jednu malému koupila. Roztomilá jednička v klobouku udělala malému asi největší radost z celého dne. Pravda, jen do chvíle, než dostal tatrovku…
recept na špaldový piškot
2016-01-13 18:45:02
Ingredience
- 4 vejce
- 125g třtinového cukru
- 225g špaldové mouky
- 1 lžičku bezfosfátového prášku do pečiva
Postup
- Z vajec oddělíme bílky a žloutky, žloutky ušleháme se 3 lžícemi vody do pěny. Přidáme prosetou mouku a prášek do pečiva a smícháme. Poté ušleháme z bílků tuhý sníh, který poté jemně vmícháme do žloutkové hmoty.
- Vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané pečící formy a pečeme cca 20-25 min na 180°C.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/