Tři první dorty

Naše rodina totiž nemůže mít nic jen tak. Tudíž ani oslava prvních narozenin našeho malého se konala hned natřikrát.

Poprvé jsme je oslavili přesně v den jeho narození a to jen v tom nejužším rodinném kruhu. Malý, manžel, já a naše psice. Bylo úžasné vidět, jak roztomile reaguje na dárky, jak s velkým nadšením z nich trhá papír a jak s přesnou muškou trefí, prvním kouskem svého prvního dortu, gauč. Díky tomu, že jsme tam byli jen MY, užíval si to naplno a nemusel se před nikým ostýchat.

První „první“ dort jsem pekla dle receptu Madame Coquette, jen místo jahod jsem použila malého oblíbené nektarinky a obestavěla jej špaldovými piškoty. Korpus byl ale dost tuhý (nevím, zda tak má být, či jsem něco v receptu pokazila), takže si ho malý ani nedal.
Druhý „první“ dort byl představen a ochutnán při oslavě s mými a manželovými rodiči a našimi sourozenci. Tento dort byl ze špaldového piškotového těsta, na něj byl nanesen krém z jogurtů (stejně jako u prvního dortu), zde byly použity do krému jahody a poté pokladeny i na krém. Nakonec byly jahody zality želé z agaru. 11 (5)Do vody při výrobě želé jsem pro dochucení přidala 3 lžíce domácí rybízové šťávy. Po zatuhnutí želé jsem z dortu sundala dortovou formu a opět dozdobila špaldovými piškoty.
Třetí oslava se konala u mojí babičky a malému přišel popřát zbytek rodiny (jsme opravdu rozvětvená rodina). Pro tuto příležitost jsem připravila třetí „první“ dort, který byl stejný jako druhý „první“ dort, jen místo jahod jsem použila banány. A došly mi špaldové piškoty, tak byl trochu „nahatý“, ale na chuti mu to neubralo.

Ovšem na třetí oslavu jsem zapomněla s sebou vzít třetí „první“ svíčku, ale naštěstí mám tetu, která myslí na vše a jednu malému koupila. Roztomilá jednička v klobouku udělala malému asi největší radost z celého dne. Pravda, jen do chvíle, než dostal tatrovku…

recept na špaldový piškot
Ingredience
  1. 4 vejce
  2. 125g třtinového cukru
  3. 225g špaldové mouky
  4. 1 lžičku bezfosfátového prášku do pečiva
Postup
  1. Z vajec oddělíme bílky a žloutky, žloutky ušleháme se 3 lžícemi vody do pěny. Přidáme prosetou mouku a prášek do pečiva a smícháme. Poté ušleháme z bílků tuhý sníh, který poté jemně vmícháme do žloutkové hmoty.
  2. Vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané pečící formy a pečeme cca 20-25 min na 180°C.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
Jsem zvědavá, kolik dortů budu péct na druhé narozeniny…

razítko

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Share on Google+
Google+

Líbilo? Pak děkuji za sdílení 🙂