Medvědí pracny (tlapky)

pracnyMedvědí pracny jsou moje úplně nejvíc nejoblíbenější cukroví. Chutnají mi hlavně proto, že nejsou nijak extra sladké.
Jejich nahořklá chuť kakaa je mezi vším tím cukrovím výbornou změnou. Měla jsem tu čest ochutnat spoustu pracen u známých, v rodině, ale tak, jak je dělá moje maminka, jsem je ještě nikdy neměla. Většina medvědích pracen, co jsem ochutnala, byla skořicových a obalených v moučkovém cukru.

Proto bylo jasné, že pokud si mám upéci nějaké to cukroví, že pracny budu péci stoprocentně. K mému velkému překvapení se alternativní dietní verze povedla a povedla se tak dokonale, že chuťově nepoznám rozdíl mezi těmi mými dietními a těmi, co peče moje maminka. Už i to těsto, které během plnění do formiček ochutnávám, bylo naprosto totožné. Kdybych to těsto nehnětla sama, nevěřila bych tomu, že je bez alergenů. Pravdou ovšem je, že pšenice u Růženky prošla, takže u pracen jsem zbaběle nepoužila jinou mouku, než tu, která je v původním receptu.

Recept tu pro vás mám. Mám tu pro vás vlastně recepty oba. Snad vám „naše“ medvědí pracny budou chutnat.

recept na medvědí pracny
při eliminační dietě
Ingredience
  1. 35 dkg polohrubé mouky (nebo vámi preferované mouky, nejlépe nemleté dohladka)
  2. 25 dkg tuku bez mléčné bílkoviny
  3. 25 dkg moučkového cukru
  4. 12 dkg tygřích ořechů
  5. 5 dkg kakaa
  6. ½ lžíce škrobu rozpuštěné ve 100 ml vody
  7. tuk na vymazání formiček
  8. formičky na pracny
Postup
  1. Všechny ingredience smícháme a zpracujeme v těsto. Těsto necháme v lednici minimálně dvě hodiny odpočívat.
  2. Tukem vymažeme formičky, které poté naplníme těstem, naplněné formičky vyskládáme na plech a dáme péci při 180°C cca 20 minut (záleží na velikosti formiček). Po upečení ještě teplé pracny z formiček opatrně vyklepneme, aby se pracny nerozlomily. Necháme vychladnout.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
a

recept na medvědí pracny
a alergeny
Ingredience
  1. 35 dkg polohrubé mouky
  2. 25 dkg másla
  3. 25 dkg moučkového cukru
  4. 12 dkg oříšků
  5. 5 dkg kakaa
  6. 1 vejce
  7. tuk na vymazání formiček
  8. formičky na pracny
Postup
  1. Všechny ingredience smícháme a zpracujeme v těsto. Těsto necháme v lednici minimálně dvě hodiny odpočívat.
  2. Tukem vymažeme formičky, které poté naplníme těstem, naplněné formičky vyskládáme na plech a dáme péci při 180°C cca 20 minut (záleží na velikosti formiček). Po upečení ještě teplé pracny z formiček opatrně vyklepneme, aby se pracny nerozlomily. Necháme vychladnout.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

Recepty v rubrice „Eliminační dieta“ neobsahují většinu běžných alergenů (ale nejsou zde vylouženy úplně všechny). V receptech ale 100% nepoužívám následující alergeny (a jim podobné) pokud není v receptu uvedeno jinak:

  • Mléko, mléčné výrobky, výrobky obsahující mléko, syrovátku atd.
  • Vejce
  • Pšenice (lepek může být)
  • Ryby
  • Sója
  • Ořechy, arašídy, semínka
  • Cibule
  • Hovězí maso
  • Kuřecí maso
  • Exotické ovoce

razítko

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+
Líbilo? Pak děkuji za sdílení 🙂