Vanilkové rohlíčky

rohlíčkyRohlíčky, linecké, pracny, špičky. To jsou pro mne typické Vánoce. Tedy ta část Vánoc, která se kolem cukroví točí.

Letos jsem si tak nějak uvědomila, že co se jídla týče, budu mít Vánoce chudé. Díky eliminační dietě. Ale netruchlím pro to, hlavně že se u stromečku všichni sejdeme zdraví. A taky jsem vyzkoušela naše rodinné recepty upravit tak, abych i přes eliminační dietu mohla trochu mlsat.

Největší zádrhel byl v tom, jak nahradit ořechy. A objevila jsem tygří ořechy. Chuťově podobní lískovým oříškům a vhodné pro alergiky. A pak už jsem mohla začít zkoušet recept.

Vanilkové rohlíčky dopadly výborně, takže o recept se mohu podělit. Mají jednu jedinou „vadu“ na kráse. Protože my je děláme z mandlí a tygří ořechy chutnají spíše jako lískové oříšky, chuť je tedy trochu jiná. Ale skvělá!

A protože naše vanilkové rohlíčky jsou opravdu chutné, dám vám recepty i na ty původní.

Vanilkové rohlíčky
při eliminační dietě
Ingredience
  1. 14 dkg mouky (dle vlastních preferencí)
  2. 4 dkg moučkového cukru
  3. 1 vanilková cukr
  4. 5 dkg nastrouhaných tygřích ořechů
  5. 10 dkg tuku
  6. 1 kávová lžička solamilu rozmíchaná v 50ml vody
  7. moučkový cukr na obalení
Postup
  1. Smícháme suché ingredience, poté přidáme mokré ingredience. Vypracujeme těsto a dáme vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
  2. Poté z těsta vyvalujeme rohlíčky, které pečeme při 180°C cca 10-15 minut (dle velikosti rohlíčků). Upečené a teplé rohlíčky opatrně obalíme v moučkovém cukru.
Poznámky
  1. Pokud sledujete, na jaké alergeny vaše dítě reaguje, počítejte s tygřími ořechy také jako s možným alergenem. Každý reaguje na něco jiného.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/
Vanilkové rohlíčky
s alergeny
Ingredience
  1. 14 dkg hladké mouky
  2. 4 dkg moučkového cukru
  3. 1 vanilková cukr
  4. citronová kůra
  5. 5 dkg nastrouhaných mandlí
  6. 10 dkg másla
  7. 1 žloutek
  8. moučkový cukr na obalení
Postup
  1. Smícháme suché ingredience, poté přidáme mokré ingredience. Vypracujeme těsto a dáme vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
  2. Poté z těsta vyvalujeme rohlíčky, které pečeme při 180°C cca 10-15 minut (dle velikosti rohlíčků). Upečené a teplé rohlíčky opatrně obalíme v moučkovém cukru.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

Rohlíčky jsou vynikající, tyhle pokusné jsou už fuč. Snědl mi je Žíža. Mám obavu, že to alternativní cukroví bude fuč dřív, než to běžné 🙂

Recepty v rubrice „Eliminační dieta“ neobsahují většinu běžných alergenů (ale nejsou zde vylouženy úplně všechny). V receptech ale 100% nepoužívám následující alergeny (a jim podobné):

  • Mléko, mléčné výrobky, výrobky obsahující mléko, syrovátku atd.
  • Vejce
  • Pšenice (lepek může být)
  • Ryby
  • Sója
  • Ořechy, arašídy, semínka
  • Cibule
  • Hovězí maso
  • Kuřecí maso
  • Exotické ovoce

razítko

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+
Líbilo? Pak děkuji za sdílení 🙂