Zapečené vepřové s brambory

vepřovéTahle dieta je sice hodně omezená, co se výběru potravin týče, ale zase vepřové maso má hodně variant a chutí. Takže se s tím dá vymyslet dost dobrých receptů.

Tenhle recept je drobná úprava receptu, který dělá tchán a všem nám to vždy chutnalo. Tak jsem to riskla udělat „po svém“ a hle, chutná nám to taky. A až přestanu tuhle dietu držet, tenhle recept asi ani měnit nebudu, protože je to docela osvěžující změna.

recept na zapečené vepřové s brambory
Ingredience
  1. 1 kg vepřové pečeně nebo vepřové kýty
  2. cca 1 kg brambor
  3. 250 ml rostlinné smetany
  4. 100 ml rostlinného mléka/zeleninového vývaru
  5. 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
  6. tymián
  7. rozmarýn
  8. sůl
  9. pepř
Postup
  1. Vepřové maso nakrájíme na plátky nebo na kousky (co preferujete). Brambory oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Do smetany zamícháme sůl, pepř a lžíci hořčice. Do zapékací mísy vložíme brambory a maso, zalijeme smetanovou směsí. Dle potřeby dolijeme mléko nebo vývar. Posypeme rozmarýnem a tymiánem.
  2. Vložíme do trouby předehřáté na 230°C a pečeme, dokud nejsou brambory a maso měkké. Pokud by se začala horní vrstva připalovat, přikryjte zapékací mísu alobalem.
Dodatek
  1. Až budu vědět, že cibule není v našem případě alergen, přidám ji do receptu také. Protože právě kvůli cibuli nemohu používat vývar, dávám kukuřičné mléko. Smetanu do tohoto receptu preferuji ovesnou, chuť je jemnější než s rýžovou smetanou.
Proprepiaf.cz https://proprepiaf.cz/

Recepty v rubrice „Eliminační dieta“ neobsahují většinu běžných alergenů (ale nejsou zde vylouženy úplně všechny). V receptech ale 100% nepoužívám následující alergeny (a jim podobné):

  • Mléko, mléčné výrobky, výrobky obsahující mléko, syrovátku atd.
  • Vejce
  • Pšenice (lepek může být)
  • Ryby
  • Sója
  • Ořechy, arašídy, semínka
  • Cibule
  • Hovězí maso
  • Kuřecí maso
  • Exotické ovoce