Paštika z kuřecích jater
Myslím si o sobě, že nejsem nijak zmlsaná. Jediné, co vlastně nejím, jsou vnitřnosti. Dávala jsem jim mockrát šanci, ale nejsem prostě schopná si na nich pochutnat a vlastně ani polknout sousto.
Můj muž je ale naopak miluje a já se již několikrát snažila mu nějakou pochoutku z nich ukuchtit. Bohužel to dopadlo tak, že musel vaření dokončit on sám a já se musela zavřít v jiné místnosti a otevřít okno. Ale chtěla jsem mu teď k narozeninám udělat radost a když odjel s Žížou na víkend za babi a dědou, zkusila jsem uvařit játrovou paštiku.
Nevím čím to, jestli jsem dospěla nebo co se mi stalo, ale při vaření mi játra nesmrděla jako vždy (ano i kuřecí jsem nemohla cítit)!
Paštika měla velký úspěch nejen u manžela a u rodiny, ale i u mě. Proto jsem ji dělala ihned po snědení znovu. Určitě ji i vy vyzkoušejte 😉
- 500 g očištěných kuřecích jater
- 150 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 2 špetky tymiánu
- 1 špetka koření pěti vůní
- 1 lžička soli
- 2 špetky pepře
- 2 lžíce smetany
- 2 špetky červené papriky
- 50 ml červeného vína
- špetka rozmarýnu
- čerstvý rozmarýn nebo tymián na ozdobení
- Na pánvi osmahneme jemně nakrájenou cibuli, česnek, bylinky a koření. Chvíli mícháme a necháme hezky provonět. Přidáme játra,necháme je chvíli jemně zhnědnout a přilijeme víno, poté pozvolna dusíme, dokud nejsou játra hotová (při zmáčknutí jsou pružná). Směs dáme do mixéru a rozmixujeme v jemnou pastu. Poté přidáme 100 g másla, smetanu, sůl a znovu promixujeme.
- Směs rozdělíme do mističek. Poté si rozpustíme 50 g másla (možná bude potřeba i více) a paštiku jím přelijeme. Ozdobíme snítkou rozmarýnu či tymiánu a necháme zchladnout.
- Skladujeme v lednici.